Ik wil scheiden is toch wel iets waar veel mensen bij ons  het gesprek mee beginnen. Vaak ook met de vraag. Hoe vertel ik het mijn partner?

Na veel wikken en wegen hak je uit eindelijk de knoop door en besluit je dat je definitief wilt scheiden. Denk je dat je er nu bent, het tegendeel is waar . Nu begint het pas.

Hoe vertel je het je partner?  Doe het om te beginnen  in ieder geval NIET per:

–  per sms
–  per msn
–  per e-mail
–  telefonisch
–  met een brief(je)
–  via je advocaat (of iemand anders)

De kans op langdurige ruzie en onnodig verdriet is dan erg groot.

Ga het gesprek aan

Vertel je partner zelf dat je het besluit genomen hebt te willen scheiden,  je kunt je partner aankijken en deze kan jou zien. Dat lijkteenvoudig maar is in de praktijk vaak lastig. Bereid je voor op het gesprek, bedenk hoe en wat je met je partner wilt delen.

1. Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn.

2. Draai er niet omheen: begin direct met de boodschap dat je uit elkaar wilt.

3. Geef je partner gelegenheid om te reageren of een vraag te stellen.

4. Als je partner wil weten waarom je dit wilt, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken, wat er voor jou beter wordt door de scheiding.

5. Beschrijf dit in positieve woorden. Het gaat er nu niet om dat je je kritiek op je partner spuit, maar dat je uitlegt waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

6. Verwacht niet dat je partner je direct begrijpt of begrip toont. Het is immers een heftige boodschap, met een enorm kritische lading. Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap voor zichzelf moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.

7. De reactie kan emotioneel zijn: schreeuwen, huilen, verwijten, radeloosheid, woede, hyperventileren, etc. Jouw reactie kan hetzelfde zijn: ook jij kan gaan huilen, of juist heel boos worden. Laat de emoties komen, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner. Jouw beslissing om uit elkaar te gaan wordt er niet anders door.

8. Als je dit leest, en je denkt: mijn beslissing zou er misschien wel anders door worden, denk dan nog eens heel goed na of je de scheiding echt wel wilt. Kan jouw wens om het beter te krijgen ook op een andere manier worden bereikt dan door uit elkaar te gaan?

9. Maar als je partner reageert met geweld, naar jou, naar zichzelf of door spullen te vernielen, accepteer dat niet. Verlaat dan de ruimte, en bel zo nodig de politie.

10. Als je ziet dat de emotionele reactie bij je partner afneemt, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. Dat kan direct zijn, maar dat kan ook wat later zijn. Geef je partner de tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dat jij er ook een tijd over hebt gedaan om innerlijk afscheid van jullie relatie te nemen.

Heb je vragen? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0166 667052 voor een vrijblijvend gesprek.