Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Q

In Nederland, als je jonger bent dan 18, val je onder het gezag. Klinkt misschien als iets officieels, hè? Nou, het betekent gewoon dat je niet zomaar alles zelf mag beslissen. Meestal hebben je ouders de touwtjes in handen. Maar wacht, er zijn verschillende smaken van gezag – ouderlijk gezag, gezamenlijk gezag en voogdij. Geen zorgen, we gaan je in dit info-blad alles haarfijn uitleggen.

Informatieblad Gezag, omgang en informatie 

Creative neutraal en onpartijdig 

Een mediator blijft neutraal en onpartijdig door verschillende principes en praktijken te volgen. Hier zijn enkele kernaspecten van hoe mediators deze neutraliteit handhaven:

1. **Gelijkwaardige behandeling:** Mediators behandelen alle partijen op een gelijkwaardige manier. Ze geven elke partij de kans om hun standpunten te uiten en zorgen ervoor dat niemand wordt benadeeld of bevoordeeld.

2. **Actieve luisterhouding:** Mediators luisteren actief naar alle betrokkenen zonder oordeel. Ze proberen de belangen en behoeften van elke partij te begrijpen zonder partijdigheid te tonen.

3. **Neutraal taalgebruik:** Mediators vermijden partijdige taal en spreken neutraal. Ze gebruiken woorden die geen voorkeur uitspreken voor een bepaalde partij en vermijden bevooroordeelde termen.

4. **Geen persoonlijke mening:** Mediators onthouden zich van het uiten van persoonlijke meningen of standpunten over de kwestie. Ze concentreren zich op het vergemakkelijken van communicatie en het helpen van de partijen om zelf oplossingen te vinden.

5. **Focus op belangen:** In plaats van standpunten nemen mediators de tijd om de belangen achter die standpunten te begrijpen. Door dit te doen, kunnen ze objectieve oplossingen helpen vinden die rekening houden met de behoeften van alle betrokkenen.

6. **Vertrouwelijkheid:** Mediators handhaven strikte vertrouwelijkheid. Ze delen geen informatie met derden, tenzij expliciet overeengekomen door de partijen of zoals vereist door de wet.

7. **Zelfevaluatie:** Mediators nemen regelmatig de tijd voor zelfreflectie om ervoor te zorgen dat ze geen onbewuste partijdigheid introduceren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen vooroordelen erkennen en werken aan manieren om deze niet te laten doorschemeren tijdens de bemiddeling.

8. **Professionele ethiek:** Mediators volgen een gedragscode en ethische normen die zijn vastgesteld door organisaties zoals mediatie-instituten of verenigingen. Deze normen benadrukken het belang van neutraliteit en onpartijdigheid in het bemiddelingsproces.

Het handhaven van neutraliteit en onpartijdigheid is cruciaal voor het succes van bemiddeling, omdat het de betrokkenen vertrouwen geeft in het proces en de geloofwaardigheid van de mediator handhaaft.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom

Welkom bij Associated Mediation. Met onze ervaring zorgen we dat uw conflict of geschil op een nette en zorgvuldige manier wordt opgelost.

Kantoor

Meeuwelaan 5, 4695JJ, St Maartensdijk, Nederland

Logo_Nmv
Schip aanpak

Associated Mediation ©2023. Alle rechten voorbehouden.                                                                                                                                               Algemene voorwaarden